top of page
Zoeken

Skip je herfstdip!

Dag mooie zomer, vanaf vandaag is de herfst echt begonnen. De dagen worden korter, de zon gaat minder schijnen. Het recept voor een dikke energie dip. Ben jij ook zo moe? Voel je je lusteloos,? Slaap je onrustig, ben je veel 'aan'? Heb je last van een opgeblazen buik, droge huid of jeukende ogen? Hallo Herfst!Misschien ben je er niet zo van bewust, maar de verandering van het seizoen heeft veel impact op ons lichaam. We zijn meer binnen, kruipen met een dekentje op de bank en voelen ons futloos.

Lekker netflixen en ondertussen een reep chocola naar binnen werken. Overdag ren je van meeting naar meeting en prop je tussendoor droge crackers of een salade naar binnen. Want gezond.


Niet in de herfst. Dit is het Vata seizoen. Net als de herfst heeft Vata de volgende eigenschappen: droog, koud, licht, ruw en beweging. Je hebt juist het tegenovergestelde nodig want like increases like and opposites balance, volgens Ayurveda. Dus, warmte, zwaarte, zachtheid en vertraging.

In de natuur is de herfst het seizoen om los te laten en naar binnen te keren, te reflecteren op alles wat het afgelopen jaar is gaan groeien. Verstillen, vertragen om volgend jaar weer tot bloei te komen. In ons dagelijks leven is er vaak weinig tijd voor reflectie, het najaar is juist de tijd waarin alle targets gehaald moeten worden. We nóg meer moeten presteren dan we het afgelopen half jaar al gedaan hebben. Maar er is zo weinig energie? Niet zo gek dat zoveel mensen 'om' vallen, je kunt niet altijd doorgaan. Altijd presteren. En als je dat wel doet altijd doet pleeg je roofbouw op je eigen lichaam.


Dit gaat je helpen.


Doe minder, beweeg langzamer

Tsja, dat is lastig. Om écht te luisteren naar je lichaam en de moeheid toe te laten. Je kunt gewoonweg niet altijd doorknallen. Rust is belangrijk. Moe zijn is oké. Vertraag, sta eens stil. Reflecteer op het afgelopen jaar en ervaar wat het je heeft gebracht. En misschien nog wel belangrijker, wat zou je willen loslaten? Waar zeg je 'nee' tegen?


Eet en drink warm

We hebben meer warmte nodig, het lichaam doet veel moeite om warm te blijven. Als je een rauwe salade eet kost dit meer energie om te verteren, dan wanneer je een warme soep eet. Want koud en rauw. Weet je nog dat we warmte en zachtheid nodig hebben? Dus maak die lekkere stoofpot, soep, drink kruidenthee. Dan houdt je lichaam energie over om zichzelf te verwarmen, zodat je handen en voeten verwarmd kunnen worden.


Slaap

Zorg dat je genoeg slaapt. Een optimale slaap begint al overdag. Drink zo min mogelijk koffie. Na 20.00 uur geen schermen en ga om 22.00 uur naar bed.


Detox

Een mooi moment om alle afvalstoffen uit je lichaam te halen en met een gevoed lichaam de winter in te gaan. Een detox is echt iets voor jou als je je vaak futloos voelt, weinig focus hebt, veel zin in zoetigheid. Wat ga je doen? We gaan 2 dagen afbouwen (geen suiker, koffie, alcohol, snacks), dan 3 dagen kitchari. Een super voedend gerecht met gele mungbonen en rijst. Daarna weer 2 dagen opbouwen. Na de detox voel je je herboren, zoveel meer energie en focus. Boek hier een intake call


Yoga nidra (slaap yoga)

Dat is toch geen sport? "Als ik ga sporten wil ik wel het gevoel hebben dat ik iets gedaan heb", riep ik altijd het hardst van iedereen. Een lesje yoga nidra staat gelijk aan een paar uur slaap. Hello! Dit is dé manier om te ontspannen en op te laden. Je lichaam komt in een bijzondere staat tussen slapen en wakker zijn, het ultieme ontspannen. En dat merk je.


Warme olie massage (Abhyanga)

Herken jij dat in de overgang naar de herfst? We hebben een paar prachtige warme dagen gehad, maar nu de temperatuur écht zakt is er geen houden aan. Je hebt het zo koud. Smeer jezelf in met warme (sesam)olie. Of boek een lekkere massage. Ook lekker.


Vind je het lastig om te vertragen in deze snelle wereld? In mijn sessies leer je luisteren naar de signalen van je lichaam. Verstillen en vertragen. De herfst vraagt om andere voeding, meer rust, minder werken. Keuzes maken. Ga de natuur in, wandel, mediteer. Voorkom dat je de hele dag achter je laptop zit in online meetings. Dit slurpt energie.186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page